Minder codes op belastingbrief

04-04-2018

Alduva - Crelan - Bank - Verzekeringen - Belastingbrief - Aanslagjaar - Codes - Koolskamp - Alliet Herwig

Op de belastingbrief die bijna 7 miljoen Belgen binnenkort in de bus krijgen, zullen 849 posten staan. Dat zijn er 36 minder dan op de belastingbrief van 2017.

Hiermee daalt het aantal vakjes voor het eerst sinds 2014. Het gaat wel nog altijd om het op een na hoogste aantal belastingcodes ooit.

De wildgroei aan belastingcodes staat symbool voor de ongelooflijke complexiteit van de Belgische fiscaliteit. Er zijn niet alleen tal van belastingen, maar ook ontzettend veel aftrekposten. Door de zesde staatshervorming is de belastingbrief nog complexer geworden, want bepaalde aftrekposten zoals de woonbonus zijn geregionaliseerd, wat tot aparte codes voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel heeft geleid.

Aan die complexiteit heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wat proberen te doen. ‘Onze fiscaliteit is complex, vooral wegens de staatsstructuur. Maar we doen er alles aan om het voor de burger zo eenvoudig mogelijk te maken. De aangifte wordt daarom geregionaliseerd.’ Dat er dit jaar minder codes zijn, komt grotendeels doordat op de belastingbrief van een Vlaming niet langer Brusselse of Waalse codes staan.

Daarenboven probeert de overheid het invullen van de belastingbrief behapbaar te houden door zo veel mogelijk informatie zelf vooraf in te vullen. Tegelijk wordt er gewerkt met voorstellen van vereenvoudigde aangiftes, hoofdzakelijk voor belastingplichtigen met een zeer stabiele situatie zoals gepensioneerden. Wie zo’n voorstel krijgt, moet geen aangifte indienen. Eventuele fouten kunnen wel worden verbeterd.

Dit jaar krijgen 3,1 miljoen Belgen zo’n vereenvoudigde aangifte in de bus. Dat zijn er maar liefst 950.000 meer dan een jaar geleden, wat een gevolg is van een uitbreiding van het systeem. ‘Wat de fiscus weet, zal hij niet meer opnieuw aan de burger vragen’, zegt Van Overtveldt.